Awokado to zarówno owoc, jak i warzywo. Dzięki wyśmienitemu, łagodnemu smakowi i miękkiej, kremowej konsystencji można je łączyć z prawie każdym rodzajem żywności. Awokado ma bardzo bogaty skład, oferuje prawie 20 witamin i składników mineralnych w każdej porcji, w tym potas, luteinę i kwas foliowy. Dlatego też jest tak popularnym składnikiem każdej zdrowej i zbilansowanej diety.
Spis treści
Niesamowite właściwości awokado
Awokado jest bardzo bogate w kwas oleinowy, który jest kwasem tłuszczowym, pomaga on kontrolować poziom cholesterolu. Ma także kwas foliowy, który jest wyjątkowo zalecany jest kobietom w ciąży. Jest bogaty w błonnik, więc pomaga zaspokoić głód, łagodzi zaparcia i wyrównuje poziom cukru we krwi. Zawiera witaminy A, C, D, K i B. Jest również dobrym przeciwutleniaczem dzięki witaminom C i E, które są również bardzo ważne dla poziomów neurologicznych organizmu i dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Zawartość witaminy D jest bardzo pożyteczna dla zdrowia kości. Awokado zawiera magnez i potas. Te dwa składniki przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Mają także duże znaczenie dla układu odpornościowego, zdrowia jelita cienkiego i zapobiegania zatrzymywaniu wody. Ogólnie rzecz biorąc, awokado jest dobre dla twojego serca, obniża poziom cholesterolu, utrzymuje ciśnienie krwi pod kontrolą, zawiera właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko udaru i chroni przed rakiem. Jest także fantastyczną metodą przeciwnarażeniową i wyeliminuje nieświeży oddech.
Jak wybrać awokado?
Dojrzałe, gotowe do spożycia awokado jest lekko miękkie. Poszukuj awokado z wąską szyjką, nie zaokrągloną u góry, to znaczy że dojrzewały dłużej na drzewie, i dlatego będą smakować lepiej. Twardsze, mniej dojrzałe awokado ma mniejsze siniaki i może przejść dojrzewanie w twoim domu. Umieść je w papierowej torbie w temperaturze pokojowej, a dojrzeje za dwa do pięciu dni, w zależności od miejsca przechowywania. Włóż banan lub jabłko, aby przyspieszyć ten proces. Owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Gdy awokado na zewnątrz jest czarne lub ciemnofioletowe i ulega delikatnemu naciskowi, jest gotowe do spożycia.

Jak przechowywać awokado?
Świeże awokado można przechowywać w postaci pokrojonej lub w całości. Niezależnie od tego, czy owoc jest pocięty, czy też nie, dojrzały lub niedojrzały będzie mieć to wpływ na czas i sposób jego przechowywania. Pokrojone awokado naturalnie utlenia się lub brązowieje, jeśli pozostanie bez odpowiedniego zabezpieczenia. Jeśli chcesz przechowywać pokrojone awokado, najlepiej posmarować je sokiem z cytryny lub limonki, można to zrobić również sokiem pomarańczowym, pomidorowym lub odrobiną octu. Jeśli jednak chcesz uniknąć dojrzewania awokado, umieść je w lodówce w temperaturze 4-6ºC. Czas dojrzewania można również wydłużyć, jeśli awokado jest owinięte folią z tworzywa sztucznego lub umieszczone jest w szczelnym pojemniku. W ten sposób powietrze nie będzie miało kontaktu z awokado. Awokado można zamrozić, ale najpierw należy usunąć miąższ, dobrze oczyścić i posmarować sokiem z cytryny lub limonki.
Ile kcal ma awokado?
Awokado jest tłustym owocem drzewa awokado, naukowo znanego jako Persea americana. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Bogate w jednonienasycone tłuszcze awokado ma gładką i kremową konsystencję. Ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu niż większość innych owoców. 100 gram awokado ma w sobie 169 kcal. Awokado ma unikalny profil żywieniowy. Zawierają dużo błonnika i jest bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy B, witamina K, potas, miedź, witamina E i witamina C. W 100 gramach awokado jest 2 gramy białka, 15,3 gramy tłuszczu, w tym 1,8 grama tłuszczy nasyconych, 4,1 grama węglowodanów oraz 3,3 gramy błonnika.

Z czym jeść awokado?
Najprostszym sposobem na delektowanie się pysznym awokado jest posypanie go szczyptą soli i pieprzu. Możesz także spróbować innych przypraw, takich jak papryka, pieprz cayenne, ocet balsamiczny lub sok z cytryny. Szybkim sposobem przyprawienia awokado jest pokrojenie go na kawałki i skropienie odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego, pieprzu i soli. Jeśli szukasz bardziej pożywnych porannych posiłków, spróbuj włączyć awokado do śniadania. Jednym ze sposobów na to jest wypełnienie połowy awokado jednym jajkiem i pieczenie przez 15–20 w temperaturze 220 ℃, aż białko jajka całkowicie się zetnie. Awokado można również posypać pokruszonym, gotowanym boczkiem i doprawić świeżymi ziołami lub przyprawami, takimi jak pietruszka, pieprz cayenne, sól albo zwykły pieprz. Ponadto jajka można zastąpić innymi składnikami, takimi jak tuńczyk, kurczak, warzywa lub inne owoce.