Sajgonki to danie wywodzące się z krajów Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie bardzo popularne niemal na całym świecie. Czym właściwie są sajgonki? To rodzaj niewielki naleśniczków z farszem, jedzonych z sosami i dipami. Nie ma jednego farszu typowego dla sajgonek. W zależności od regionu nadziewa się je mięsem z warzywami, krewetkami, samymi warzywami itd. Do zawijania takiego nadzienia zwykle służy papier ryżowy. Sajgonki można spożywać na zimno (wiosenne naleśniki, z ang. spring rolls), jak i poddać obróbce termicznej – usmażyć na głębokim tłuszczu.
Spis treści
Właściwości papieru ryżowego
Papier ryżowy powstaje z rozmoczonych ziaren ryżowych. Powstała z nich masa umieszczana jest nad parującą wodą, następnie rozwałkowywana, po czym suszy się ją na macie bambusowej. Tak więc skład czystego papieru ryżowego pokrywa się ze składem ryżu. Jako że 100 g surowego ryżu to około 350 kcal, łatwo obliczyć kaloryczność jednego arkusza papieru ryżowego w zależności od jego masy. Papier ryżowy jest źródłem witamin z grupy B,
Papier ryżowy należy delikatnie i krótko namoczyć a następnie zawinąć w niego farsz. Oczywiście naleśniki wiosenne są znacznie bardziej dietetyczną i lżejszą wersją. Ewentualne smażenie należy uwzględnić w bilansie kalorycznym.
Sajgonki wegetariańskie? Czemu nie?
Choć różnorodne mięsa (drobiowe, wołowe, wieprzowe), jak i ryby oraz owoce morze (głównie krewetki) nierzadko stanowią zawartość sajgonek, często także będąc okraszone sosem rybnym bądź ostrygowym, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć równie pyszne sajgonki wegetariańskie. Aby uczynić naleśniczki sycącymi, warto dodać do nich makaron sojowy lub makaron z fasoli Mung, tofu, czy seitan, jednak wcale nie jest to konieczne. Aby podkręcić smak umami, dobrze uzupełnić farsz także o sos sojowy, grzyby (mogą to być typowo azjatyckie grzyby Mun, Shitake lub Shimeji, ale także pieczarki, boczniaki, a nawet nasze rodzime grzyby leśne), czosnek i imbir. Z przypraw fantastycznie sprawdzą się również papryka wędzona, chilli, kolendra. Kompozycję idealnie uzupełnią kiełki i świeże warzywa. Najczęściej do sajgonek używa się kapusty pekińskiej, cebuli, marchewki i papryki.
Przepis na zdrowe, dietetyczne sajgonki
Osoby dbające o zdrowie i chcące sięgać po możliwie niskokaloryczne posiłki, powinny zainteresować się niesmażoną w głębokim oleju wersją sajgonek. Można przygotować spring rollsy na zimno lub po prostu upiec sajgonki zamiast wrzucać je do tłuszczu.
Pieczone sajgonki wegetariańskie
Składniki:
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- mała cebula
- 2 średnie marchewki
- garść dowolnych kiełków
- garść poszatkowanej białej kapusty
- 8-10 grzybów Mun
- 100-120 g cienkiego makaronu sojowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- przyprawy: ząbek czosnku, 1 cm korzenia imbiru, chilli według uznania,
- odrobina kolendry (opcjonalnie)
- ewentualnie szczypta pieprzu i szczypta soli
Wykonanie:
1. Pokroić warzywa w zapałki, smażyć na patelni lub w woku. Po kilku minutach dodać do nich jak najdrobniej posiekany czosnek i imbir.
2. Grzyby i makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie pokrojone w paski grzyby oraz makaron dodać do farszu na patelni (gdy zeszklą się cebula, czosnek i imbir).
3. Dodać resztę przypraw (wraz z sosem sojowym). Podsmażać wszystko razem około minuty.
4. Arkusze papieru ryżowego moczyć w wodzie przez około sekundę dla ich zmięknięcia a następnie zawijać w nie przygotowany farsz.
5. Sajgonki wyłożyć na blachę i piec przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.