Co zrobić z pestką z awokado?

co zrobić z pestką awokado

Awokado są obecnie bardzo popularne i trafiły do menu na całym świecie. Są bardzo pożywne, świetne w koktajlach i łatwe do włączenia w pysznych daniach. Każde awokado ma pojedynczą dużą pestkę, która zwykle jest wyrzucana, ale niektórzy twierdzą, że ma ona zalety zdrowotne i można ją jeść. Jednak jest też grupa ludzi, która zastanawia się, czy bezpiecznie jest jeść nasiona awokado.

Pestka awokado – właściwości

Awokado to super owoc, który wielu ludzi uwielbia po prostu zjadając miąższ dojrzałego awokado, można go używać w dipach, kanapkach, koktajlach, pastach i sałatkach, a także wykorzystywane jest do słynnego meksykańskiego guacamole. Jednak większość z nas wyrzuca pestkę awokado, nie zdając sobie sprawy, że jest jadalna i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. W rzeczywistości pestka zawiera znacznie wyższą zawartość przeciwutleniaczy, błonnika i fenolu niż miąższ. Pestka awokado to prawdziwe bogactwo antyoksydantów, to w niej znajduje się około 70 % przeciwutleniaczy obecnych w całym owocu. Ich obecność w sprawia, że wspiera ona prawidłowe działanie układu immunologicznego, co wpiera naszą odporność. Zawarte w niej antyoksydanty działają, zmniejszając poziom cholesterolu we krwi i redukują wysokie ciśnienie. Dlatego substancje w niej zawarte powodują, że pestka awokado ma również działanie przeciwzapalnie.

Czy pestka z awokado jest trująca?

Niektórzy ludzie jedzą pestki awokado dla korzyści zdrowotnych. Pestki awokado nie są trujące i można je spożywać, a nawet warto ponieważ ma ona wiele korzystnych właściwości. Niektórzy blogerzy kulinarni i entuzjaści awokado twierdzą, że proszek z pestki awokado można dodawać do koktajli i wypieków w celu dostarczenia im większej ilości błonnika, przeciwutleniaczy i dodatkowych składników odżywczych. Przed spożyciem nasion usuń cienką warstwę brązowej skóry, która ją pokrywa. Następnie zetrzyj ziarno lub zmiel na proszek za pomocą młynka do kawy lub miksera o dużej mocy. Możesz użyć proszku jako dodatku do sałatek, zup lub gulaszu lub po prostu dodać łyżkę do przepisu na sok lub koktajl.

pestka awokado właściwości

Drzewko awokado – jak wyhodować awokado z pestki?

Do wyhodowania własnego drzewka awokado z pestki, potrzebujemy świeży owoc awokado. Wyjmując pestkę z owocu uważajmy, żeby jej nie uszkodzić, może to przeszkodzić w wyhodowaniu drzewka. Pestkę należy posadzić jak najszybciej po wyjęciu. By ukorzenić i posadzić pestkę awokado musimy w dolną część pestki wbić 2 lub 3 wykałaczki. Jedną wykałaczkę wbijamy z prawej strony, a drugą z lewej. Wykałaczki stworzą nam podpórkę, dzięki której awokado utrzyma się w naczyniu. Opieramy wykałaczki o ścianki naczynia, najlepiej na ściankach słoika, wypełnionego wodą. Płaska część pestki powinna być delikatnie zanurzona w wodzie. Druga strona powinna wystawać nad słoik. Teraz najważniejsze to ułożyć naczynie w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać. Nie możemy dopuścić do wysuszenia pestki. Pestka zacznie pękać i kiełkować po około 4 tygodniach. Gdy zauważymy, że naczynie zapełni się korzeniami i pojawi się łodyga, możemy oddzielić pestkę od roślinki i wsadzić ją do doniczki z ziemią. Awokado lubi wilgotne podłoże dlatego warto sprawdzać stan nawodnienia rośliny. Na owoce awokado trzeba trochę poczekać. Awokado hodowane w dobrych warunkach zaowocuje po około 5 latach. Owoce również dojrzewają dość długo, jest to czas około 7 miesięcy.

Olej z awokado

Olej z awokado to olej jadalny wyciskany z owoców Persea americana czyli awokado. Jako olej spożywczy jest stosowany jako składnik do innych potraw oraz jako olej kuchenny. Jest również stosowany do kosmetyków, gdzie jest ceniony ze względu na swoje właściwości regeneracyjne i nawilżające. Olej z awokado jest wyciskany z mięsistej miazgi otaczającej pestkę awokado, a nie z samej pestki. Ma niezwykle wysoką temperaturę spalania, zarówno nierafinowane bo po osiągnięciu 250 ° C, jak i po rafinacji bo po osiągnięciu około 270 ° C. Olej z awokado jest bogatym źródłem witamin. Głownie witamin A, E, witamin z grupy B, a także luteiny korzystnej dla zdrowia wzroku. Zawiera również witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki.

Podobne artykuły

Czym jest efekt jojo i jak go uniknąć?

Efekt jojo dopada większość osób z otyłością i nadwagą, które choć raz w życiu stosowały dietę odchudzającą. Przyczyna leży w nieodpowiedniej diecie, złych nawykach żywieniowych, braku ruchu, a nawet w naszych genach! W poniższym artykule wyjaśniamy czym jest efekt jojo i jak go uniknąć. Spis […]

Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne?

Zapotrzebowanie kaloryczne to nic innego, jak wskaźnik określający dokładną liczbę kalorii, którą powinniśmy spożyć w ciągu dnia, aby funkcjonować w prawidłowy sposób. Prawidłowa ilość kalorii ułatwia nam utrzymanie prawidłowej masy ciała, dopasowanej do naszego wzrostu i wieku. Spis treściCzym jest dzienne zapotrzebowanie na kalorie?Czym są […]