Nasiona chia a odchudzanie

Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia, to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. Zdrowe odżywianie to podstawa odpowiedniej diety, nie schudniemy, jeśli nie dostarczymy witamin i mikroelementów naszemu organizmowi. W świecie dietetycznym coraz większą popularność zyskują superfoods, czyli produkty spożywcze z dużą dawką witamin, które wspomagają procesy odchudzania. Do tego grona zdecydowanie można zaliczyć nasiona chia, które przyspieszają proces redukcji tkanki tłuszczowej.

Nasiona chia właściwości

Nasiona mają ogromne pokłady witamin takich jak:

  • kwasy omega 3,
  • dużą ilość antyoksydantów,
  • błonnik pokarmowy,
  • witaminy z witaminy B,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo.

Są stosowane w procesie odchudzania, gdyż produkt po zalaniu wodą podnosi swoją objętość kilkukrotnie. Podczas jedzenia nasiona, pęcznieją w żołądku i zapewniają dłuższy efekt nasycenia. Zawierają 34% tłuszczu, 20% białka i 20% błonnika pokarmowego. Dodatkowo regulują wypróżnianie się i przyśpieszają metabolizm i pracę układu pokarmowego. Okazują się pomocne w walce z chorobami serca cukrzycą, kwasy omega 3 obniżają ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na układ krążenia. Obniżają podatność na urazy serca i mózgu. Nasiona są bogatym źródłem białka, dlatego zaleca się je stosować w diety wegańskiej czy wegetariańskiej.

Nasiona chia- gdzie kupić?

Szałwia hiszpańska jest dostępna w każdym większym sklepie spożywczym. Ich popularność z roku na rok wzrasta stąd ich szeroka dostępność na rynku. Sklepy ze zdrową żywnością jako pierwsze wprowadziły ten produkt, dopiero potem miejsca takie jak Lidl czy Biedronka również zainteresowały się nasionami chia. Nasiona pochodzą głównie z upraw ekologicznych i nie są modyfikowane genetycznie. Dodatkowo nasiona można przechowywać kilka lat bez ryzyka zepsucia, ważne jest jedynie to by odpowiednio i szczelnie je zamknąć w szklanym pojemniku.

Nasiona chia z mlekiem

Przepisów z wykorzystaniem chia jest cała masa, jedno z nich to pudding chia. Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele pracy, potrzebujemy jedynie:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 300ml mleka,
  • ulubione owoce.

Nasiona zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Powstały pudding, można ozdobić ulubionymi owocami bądź miodem. Takie danie idealnie nada się podczas śniadania czy kolacji. Daje poczucie sytości, zawiera całą gamę witamin i minerałów. Dzięki dużej ilości błonnika przyspiesza metabolizm i wspomaga pracę jelit. Bogactwo kwasów omega 3 i 6 chroni przed stanami zapalnymi.

Nasiona chia powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka, wspomagają odchudzanie i co najważniejsze działają odżywiająco. Należą do superfoods, które urozmaicają posiłki oraz uzupełniają codzienną liczbę witamin i minerałów.

Podobne artykuły

Jak zrobić sajgonki w wersji FIT?

Sajgonki to danie wywodzące się z krajów Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie bardzo popularne niemal na całym świecie. Czym właściwie są sajgonki? To rodzaj niewielki naleśniczków z farszem, jedzonych z sosami i dipami. Nie ma jednego farszu typowego dla sajgonek. W zależności od regionu nadziewa się […]

Makroskładniki cz.1 – białka

Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników, który możemy znaleźć w produktach spożywczych. Jego dostarczanie w odpowiednich ilościach do organizmu jest niezbędne, aby utrzymać jego prawidłowe funkcjonowanie. Wchodzi ono w skład wszystkich tkanek oraz wielu biologicznie czynnych związków np.: hormonów czy enzymów. Białka – najważniejsze […]